Hoe een klein verhaal keihard binnenkomt

De Verleiders gebruiken klein verhaal voor grote onderwerpenDe Verleiders in Carré

Mooie verhalen vind je in het theater. Dat bleek opnieuw toen ik deze week in Carré was, bij het indrukwekkende theaterstuk ‘Door de bank genomen’ van De Verleiders. Vijf Nederlandse topacteurs (onder wie Pierre Bokma en Leopold Witte) ontrafelen de duistere wereld van ons geld en het beheer daarvan. Banken en hun leiders worden genadeloos op de hak genomen in vlijmscherpe en onthutsende scènes.

Jan en Els

De Verleiders laten zien dat ingewikkelde onderwerpen prima uit te leggen zijn door kleine verhalen te vertellen. De acteurs spelen diverse rollen; soms zijn ze zichzelf, dan weer een protserige bankdirecteur. De kracht van het stuk zit, wat mij betreft, in het opvoeren van Jan en Els. Deze hardwerkende mensen leggen vol vertrouwen hun financiële toekomst in handen van een bevriende adviseur. En gaan ten onder.

Jan en Els zijn herkenbaar, je zou het zelf kunnen zijn. En daar zit de kracht van het kleine verhaal: het komt dichtbij. Je zit zelf aan die huiskamertafel, voelt hun emoties, kijkt met dezelfde verwondering naar wat er gebeurt. Op weg naar huis kon ik enkele scènes vrijwel letterlijk navertellen, omdat ik zo was opgegaan in het stuk.

Koester het kleine verhaal, je kunt er alles mee vertellen.

Geef een reactie