Uitdaging: een verhaal in 80 woorden

Samenvatting in het vakje samenvatting schrijven Een tekst die aanzet tot verder lezen. Samenvatting Samenvatting Samenvatting Samenvatting Samenvatting Samenvatting Samenvatting Samenvatting Samenvatting Samenvatting Samenvatting Samenvatting Samenvatting Samenvatting Samenvatting Samenvatting

Ik heb sinds mei van dit jaar een nieuwe opdrachtgever: Plusmagazine. Dit grootste maandblad van Nederland richt zich op alle Nederlanders van 45 jaar en ouder. Ik hoor bij die doelgroep, al jaren zelfs, maar had het blad nog nooit gelezen. Tijdens een workshop bij de NVJ Academy ontmoette ik een van de redacteuren van het blad en dankzij een prima klik kreeg ik de kans om een paar korte verhalen te schrijven.

Met de nadruk op kort.

Iedere maand schrijf ik een stukje van tachtig woorden voor de rubriek ‘Ik mis je’. En dat is een echte uitdaging. Bij het lezen van deze zin heb je er al meer dan negentig opzitten sinds het begin van dit bericht. Toch kun je een verhaal vertellen in een paar zinnen. Het gaat dan om de kunst van het weglaten. Hoe doe je dat? Door eerst te schrijven, en daarna te schrappen. Iedere zin is meerdere keren ‘door de machine gehaald’ (een term die dateert uit de tijd dat ik mijn stukken schreef op een typemachine – met carbonpapier en correctievloeistof uit een flesje) en alle overbodige woorden zijn geschrapt. Wat overblijft is een miniverhaaltje waarin alles samenvloeit: feitelijke informatie (over wie gaat het, wat zijn de omstandigheden), het persoonlijke verhaal (wie mist hij/zij en waarom) en emotie (welk gevoel overheerst nu).

Het is de kunst om overbodige woorden weg te laten, ieder zin moet raak zijn. De redacteur van Plusmagazine, Lenny Langerveld, is een kritische lezer en daagt mij uit om het beste in mij boven te halen. Ik ben blij met deze opdracht.

Wie mis jij? Schrijf het op in tachtig woorden en je hebt meteen een mooie schrijfoefening te pakken. Of vertel het mij. Wie weet komt je verhaal in Plusmagazine!

Geef een reactie