Uitdaging: een verhaal in 80 woorden

Kun je een verhaal schrijven in 80 woorden? Jazeker! Lees mijn maandelijkse stukje in Plusmagazine.


Plusmagazine
 is het grootste maandblad van Nederland. Het richt zich op alle Nederlanders van 45 jaar en ouder. Ik hoor bij die doelgroep, al jaren zelfs, maar had het blad niet vaak gelezen. Daar kwam in mei verandering in. Tijdens een workshop bij de NVJ Academy ontmoette ik een van de redacteuren van Plusmagazine en dankzij een prima klik kreeg ik de kans om een paar korte verhalen te schrijven.

Met de nadruk op kort.

Ik schrijf stukjes van tachtig woorden voor de rubriek ‘Ik mis je’. En dat is een echte uitdaging. Bij het lezen van deze zin heb je er al meer dan honderd opzitten sinds het begin van dit bericht. Toch kun je een verhaal vertellen in een paar zinnen. Het gaat dan om de kunst van het weglaten. Hoe doe je dat? Door eerst te schrijven, en daarna te schrappen. Iedere zin is meerdere keren ‘door de machine gehaald’ (een term die dateert uit de tijd dat ik mijn stukken schreef op een typemachine – met carbonpapier en correctievloeistof uit een flesje) en alle overbodige woorden zijn geschrapt. Wat overblijft is een miniverhaaltje waarin alles samenvloeit: feitelijke informatie (over wie gaat het, wat zijn de omstandigheden), het persoonlijke verhaal (wie mist hij/zij en waarom) en emotie (welk gevoel overheerst nu).

De redacteur van Plusmagazine, Lenny Langerveld, is een kritische lezer en daagt mij uit om het beste in mij boven te halen. Ik ben blij met deze opdracht.

Wie mis jij? Schrijf het op in tachtig woorden en je hebt meteen een mooie schrijfoefening te pakken. Of vertel het mij. Wie weet komt je verhaal in Plusmagazine!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *